Elokuvan tiedot

Genret:
toiminta, western
 
Internetissä:
IMDB
Rotten Tomatoes
 
Kesto:
107 min
 
Ohjaajat:
Sam Raimi
 
Pääosissa:
Gene Hackman, Lance Henriksen, Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Sharon Stone, Tobin Bell
 
Valmistusmaa:
Yhdysvallat
 
Valmistusvuosi:
1995
 

Muiden arvosteluja elokuvasta:
Elokuvasta ei löydy muita arvosteluja.

Nopeat ja kuolleet
The Quick and the Dead


A  A  A
Mitä tapahtuu, kun Darkmanin ja Evil Dead II:n ohjaajalle tarjotaan noin 32 miljoonaa dollaria käteen, puolen tusinaa Hollywoodin kuumia, isoja ja lähes legendaarisia herroja ja rouvia näyttelijöiksi ja juoni, joka menee välillä jonnekin länkkärin ja parodian väliin? Vastaus: se, mitä voi odottaakin: keskinkertainen tusinaelokuva, joka on jo yhden katselukerran jälkeen kierrätystä tarvitsevaa tavaraa. Onneksi Sam Raimi ei sentään koko hommaa ihan läskiksi vetänyt kootessaan Nopeista ja kuolleista ihan kohtuu viihdyttävän paketin, jossa tosin väsyneempi katsoja saa taistella kovasti nukahtamisen vaaraa vastaan.

Kaikki alkaa siitä kun Sharon Stone saapuu luuskallaan hikiseen ja pölyiseen lännen kaupunkiin: oikeasti kuvasta puuttuvat vain Ennio Morriconen musiikki, viileä tuuli ja puska kulkemassa kuvan oikeasta laidasta vasempaan laitaan. Kantapään kannuksia kyllä muistetaan kuvata samalla kun Gene Hackman astuu jo tyypilliseen vittumaisen kaverin rooliinsa. Lähes ilkeä hymy, pettämätön karisma ja suuret puheet eivät kuitenkaan tehoa pyssysankarin viittaa kantavaan, salaperäisen herkkään ja tissitkin vilauttavaan "The Ladyyn", Sharon Stoneen. Kun mukaan astuu vielä suoraisena shampoo-mainoksena oleva Russell Crowe, jonka hiukset eivät ole rasvaisuudesta kuulleetkaan kaikesta pölystä ja sateesta huolimatta, niin juttu on melkein selvä. Enää puuttuu vain poikamainen, itseasiassa varsinainen "The Kid", Leonardo DiCaprio, joka haaskaa kykyjään lähinnä pyssyn pyörittelyyn ja Vaahteramäen Eemelimäiseen käytökseen. Eikä siinäkään ole vielä kaikki: Keith David hymyilee pettämättömän valloittavasti, eikä minun silmissäni ainaisena Frank Blackinä oleva Lance Henriksenkään ole hassumpi viiksiään vahaillessaan.

Vaikka Nopeista ja kuolleista löytyy paljon hyviä elementtejä -ainakin paperilla, niin lopputulos on kovin ankeahko. Ketään ei kaikesta yrityksestä huolimatta voi kiinnostaa huijareiden ja pyssysankarien tiukka dueli-turnaus kuudestilaukeavilla, jossa on pelissä paljon muutakin kuin pelkkä voitto ja rahaa. Pahoja unia nähdään, vähän pussaillaan ja nuohotaan ikään kuin varmistukseksi. Pysytellään hattujen varjoissa ja juodaan viinaa samalla kun lanteilla roikkuu panosvyö ja hopeinen coltti. Suuret ovat puheet, mutta kuten arvata saattaa, niin kovin pieneksi ne varsinaiset teot sitten jäävätkin: loppu onkin pelkkiä pommeja ja luoteja... Todella... ömh... omaperäistä.


Arvosana:
 
 
 
 
 


Profiilikuva arvostelijasta Tero Niemenpää
Arvostelun kirjoittanut
Tero Niemenpää
11.10.2005 kello 00:36:24
Kuvaa ei löydy
Käyttäjien pisteet elokuvalle
 
Keskiarvo: 3.15
Pisteytyksiä: 17 kpl

Et ole valinnut pistemäärää!
 
Käyttäjien mielipide arvostelusta:
+3 (15 kpl)  
 
Mielipiteesi arvostelusta:
 
Käyttäjien kommentit (4)

Viihdyttävä elokuva joka tietää olevansa kliseinen ja b-luokkaa. Raimi pärjää ohjaajana hyvin ja näyttelijät pelaavat. 3½
2.  Jope Pitkäviha
14.10.2005 kello 16:32:11
Aikalailla ontto elokuva. Tähtinäyttelijöillä hoystetty, komeilla efekteillä kuorrutettu sekä todella kliseinen Nopeat ja kuolleet ei oikein iskenyt. 2p
elokuva on loistava. Sharon Stone ja Gene Hackman ovat nannaa. Elokuva on kuvattu upeasti, kaikki näyttelijät sopivat rooliinsa kuin nyrkki silmään. Ja tosiaan kierrätyksestä puheenollen. En tieedä onko vika minussa vai eikö kovin moni elokuvaa ymmärrä niin kuin se tulisi ymmärtää, mutta minä katsoin neljän päivän sisään elokuvan alusta loppuun yhdeksän kertaa hievahtamatta paikaltani.

*****
ongelmana elokuvassa oli se ettei se oikeen tiennyt mitä sen pitäisi olla. Siinä olisi pitänyt olla selkeä tyylin rajaus esim rehellinen parodia. Elokuvassa oli kyllä parodiaa, mutta se kuitenkin yritti olla myös dramaattinen ja vakava. Tästä ristiriidasta johtuen elokuvaa ei voinut ottaa vakavasti ja se jäi aika tyhjänpäiväiseksi.
Kommentoi
Nimimerkki: 20 merkkiä jäljellä


Huomaa, että otamme ip-osoitteesi talteen. Ole siis kommentissasi mahdollisimman asiallinen, äläkä kirjoita turhia kommentteja. Ala-arvoiset, selvästi trollatut kommentit katsomme paremmaksi poistaa heti kättelyssä. Toisin sanoen: mikäli sinulla ei ole mitään järkevää sanottavaa, niin jätä se sanomatta.
HUOM: voit pistää kommenttiin välejä kahdella enterillä.

Kommentti: 1600 merkkiä jäljellä